Internationell matvecka på Vasahemmet

Under vecka 14 så har vi en internationell matvecka här på Vasahemmet, köket bjuder på massa härliga rätter från olika kulturer hela veckan lång.

Här har vi veckans meny:

Vi startar vår resa i Europa med en brunch influerad av Schweiz och fortsätter sedan till Tyskland för intagande av en mumsig skinkschnitzel och avslutar med en spännande bärefterrätt.

Måndag:

Brunch– Rösti, stekta champinjoner, bacon, kryddiga korvslantar

Middag– Skinkschnitzel, potatisstomp, ärtor, skirat smör, surkål

Dessert– Grillad bärpizza, ” söt Flammkuchen”

Efter en härlig båtresa på kryssningsfartyget ” Vasa Princess” är vi framme i Sydamerika. Där bjuds vi på en brasiliansk brunch med bönsallad och kallskuret, en peruansk fiskgryta är vår middag och till dessert mumsar vi i oss tjocka pannkakor med björnbärssylt och grädde

Tisdag:  

Brunch– Salades de Mango, kallskuret (bönsallad)

Middag – Suado de Pescada (fiskgryta)

Dessert – Tjocka pannkakor med björnbärssylt och grädde

Nu lyfter planet mot Thailand och sen vidare till mångmiljonlandet Kina. Den Thailändska rätten ”Chicken Satay”  är fantastiskt god och deen kinesiska ” Red Cooked Pork” provar våra smaklökar. Efter detta svalkar vi oss med en fruktsallad och cocosmousse.

Onsdag: 

Brunch – Chicken Satay (Kyckling)

Middag –Red cooked Pork ( fläskkött)

Dessert –  Frukt med Kokosmousse

Efter ett snabbt skutt tillbaka över Stilla havet hamnar vi i Mexico. Vi tar på oss våra stora sombreros (Mexikansk hatt) och hugger in på en härlig tacogratäng som följs av en sydamerikansk soppa. Desserten består av apelsinsallad och glass till en välljudande mariachi-ensamble ( mexikansk musik med gitarr och fioler).

 Torsdag:  

Brunch – Tacogratäng (köttfärs)

Middag- Sydamerikansk Soppa

 Dessert – Apelsinsallad och glass

De stora Greyhoundbussarna tar oss över gränsen och in i USA. Ett stort land med mycket olika maträtter och smaker. Brunchen vi serveras blir en kalifornisk avacadosallad och till Middag den spännande rätten Lousiana Gumbo från den amerikanska södern. Desserten blir en gudomlig Key Lime Pie från Florida.

 Fredag: 

Brunch – Avakadosallad

Middag- Lousiana Gumbo ( lax, korv, sötpotatis)

DessertKey Lime Pie (Limepaj)

När jumbojetten lyfter har vi många timmar tills vi landar i nästa destination, nämligen Indien. Färger och dofter möter oss och vi startar dagen med en Nasi Goreng till Brunch. Middagens Butterchicken med Naanbröd fullkomligt smälter i munnen och avslutas med en läskande Srikand.

 Lördag:

Brunch- Nasi Goreng (ris och grönsakswok)

Middag – Butterchicken med Naanbröd (Kyckling)

Dessert – Srikand ( Yoghurt och mango)

Snart är vår resa tyvärr slut men innan den är över så tar vi en tur till Afikas Savanner. Utanför vårt tält kan vi se Elefanterna bada och gasellerna beta medans vi bjuds på cous-coussallad med kalkon till brunch och Bobotie till middag. Dagen avslutas med en festlig Pavlova tårta med inspiration från ettannat land långt borta, nämligen NyaZeeland.

Söndag:

Brunch-Cous-coussallad med kalkon

 Middag – Bobotie ( Köttgratäng)

Dessert – Pavlova (Marängbotten med grädde, frukt)